Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић отворио изложбу Британци и Други светски рат у Југославији

Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић отворио изложбу Британци и Други светски рат у Југославији

Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић отворио је данас у Библиотеци шабачкој изложбу Британци и Други светски рат у Југославији, аутора Николаса Ника Илића, пуковника српског порекла и војног аташеа при амбасади Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Републици Србији.

Изложба је настала 2020.године поводом 75 година од завршетка Другог светског рата коју су организовали Медија центар Одбрана и британска амбасада у сарадњи са Институтом за стратегијска истраживања Универзитета одбране и Управом за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране.

-Ова изложба је од већег националног значаја и нашла је свој пут до Србије и природно је да буде приказана у Шапцу, како би наши суграђани били у прилици да виде ову изложбу, пре свега, јер смо ми били на победничкој страни у Другом светском рату и да смо били савезници са Америком и Великом Британијом. Занимљив је угао како Велика Британија гледа наша два покрета отпора у току Другог светског рата и то на овим сликама и на овој изложби можемо и да видимо. Такође, наш град је слободарски крај и мислим да он заслужује и да ће бити занимљив за све наше суграђане и ја их позивам да дођу да погледају ову изложбу наравно, уз  придржавање свих мера услед пандемије.- истакао је Пајић.

 

 

Изложбу Британци и Други светски рат у Југославији чине 140 фотографија из збирки Империјалног ратног музеја и Државног архива у Лондону, Војног музеја у Београду и приватних колекција, од којих се око 90 први пут представљају. Осим фотографија на изложби се могу видети и документа које је аутор годинама прикупљао.

Након Београда, Ужица, Ниша, Крушевца, Крагујевца и Сремске Митровице изложба Британци и Други светски рат у Југославији гостоваће у Шапцу и нашим суграђанима биће доступна у Библиотеци шабачкој у наредних месец дана.