У установама културе у Шапцу почетак прославе Дана града

У установама културе у Шапцу почетак прославе Дана града

Прослава у поводу обележавања Дана града Шапца започета је обраћањем историчара званичницима града, међу којима је и Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, о значају 22. априла 1867. године испред Шабачке тврђаве, док је на Савској авенији свечано откривена скулптура ,,Дијалог” уметника Марка Вукше.

На Тргу шабачких жртава, представљена је изложба „Траг о животу и делу-Угледни Шапчани и Подринци“, која ће бити постављена у отвореној галерији од стране Међуопштинског историјског архива „Шабац“. Изложба ће бити доступна на Тргу шабачких жртава на 20 паноа.

У Шабачком позоришту званице су упознате о изложби „180 година позоришног живота у Шапцу“. Изложба је настала као део обележавања 180. годишњице позоришног живота у граду Шапцу.
Ова велика и значајна годишњица говори о важности позоришта за Шабац, његове становнике и целокупну културну историју Шапца.

 

 

 

 

У Народном музеју у Шапцу представљена је новопостављена изложба ,,Музеју на дар” Градимира Миликића, дародавца предмета из Београда. Градимир Миликић из Београда 2014. године поклонио је Народном музеју Шабац легат од преко 3.000 предмета свакодневног живота из периода који обухвата другу половину 20. века и везује се, пре свега, за културни оквир југословенског простора.

 

 

 

 

Директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац говорила је о старом железничком мосту након чега је у галерији Библиотеке шабачке свечано отворена изложба „Мостови“ која је настала у сарадњи са Школом примењених уметности.

У оквиру прославе Дана града Шапца етапни циљ бициклистичке трке Београд – Бањалука биће у Шапцу, а у Градској кући свечано ће бити додељене Априлске награде.