Отворена изложба “Синагоге у Војводини – сведоци прошлости”

Отворена изложба “Синагоге у Војводини – сведоци прошлости”

Поводом Европског дана Јеврејске културе данас је у Народном музеју у Шапцу отворена изложба под називом “Синагоге у Војводини – сведоци прошлости” аутора Рудолфа Клајна, Чедомиле Маринковић и Горана Левија.

 

 

 

 

 

 

-Јеврејска заједница имала је значајну улогу у историји нашег града што је један од разлога да се наш град укључио у обележавање Европског дана Јеврејске културе. Иако данас, нажалост, у Шапцу нема Јевреја, сећање на њих не бледи. Од 76 синагога у Војводини остало је 3, а оно на шта смо посебно поносни јесте да је град Шабац откупио објекат који су шабачки Јевреји користили као Синагогу, а данас, тај објекат је претворен у Музеј шабачких Јевреја, кроз чију се сталну поставку може видети како су делили судбину са нама.- рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

У оквиру обележавања Европског дана Јеврејске културе данас у 18 часова у Музеју шабачких Јевреја биће одржано предавање Визуелна култура сефардских Јевреја на Балкану, предавача др Вука Даутовића, научног сарадника Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду, а данас ће Музеј шабачких Јевреја бити отворен од 9 до 17 часова уз слободан улаз.