У 2021. фокус на јачању капацитета и санирању последица пандемије

У 2021. фокус на јачању капацитета и санирању последица пандемије

1. По чему ћете памтити 2020. годину?

Приводимо крају једну од вероватно најизазовнијих година у новијој историји. Година за нама била је изузетно тешка и непредвидива али и година која нас је окренула истинским вредностима и у којој смо јако бринули за животе наших најближих, у којој смо научили да ценимо здравље, време и сусрете. Многи су животну битку добили, али нажалост било је и доста оних који су нас заувек напустили. Поред ових најтежих губитака, носили смо се и са другим проблемима које нам је донела пандемија вируса Ковид 19. Ово је, такође, била година која је показала да смо велики борци, да смо истрајни и издржљиви.

Осим  пандемије која је глобално обележила ову годину, њу је обележио и најтежи и најдужи изборни процес са којим су се Шапчани сусрели. Узрок томе није била само пандемија, већ и комплексност политичког живота у нашем граду. Последица овако компликованог изборног процеса јесте да смо последњи, пред сам крај године, формирали локалну власт која је имала јако мало времена да уради многе ствари од којих је најважнија да донесе преко потребну политичку стабилност и уведе јавни живот у нормалне токове.

Нова локална самоуправа је интезивно радила након конституисања и одржано је чак 5 седница скупштине за 2 месеца где смо успели да обезбедимо нормализацију рада свих јавних предузећа, установа и Градске управе. Оно што је најважније јесте да смо успели да извршимо финансијску консолидацију и ову годину завршимо без минуса у градској каси, али и да у законски предвиђеном року донесемо Буџет за 2021. годину.

  1. Шта очекујете у 2021.?

-Управо због свега што се десило у 2020. години верујем да сви имамо велика очекивања од 2021. године. Очекујем да се нова градска администрација, новоименована руководства јавних предузећа и установа у прва три месеца стабилизују и покажу зашто су добили поверење грађана.

Направили смо јасну програмску коалицију и све договорено треба реализовати. Буџет за 2021. годину је направљен одговорно и узима у обзир тешку ситуацију коју смо имали прошле године као и санацију последица пандемије. Зато мислим да на самом почетку мандата ове локалне власти посебну пажњу морамо обратити на здравствени сектор, привреду и пољопривреду. Они су поднели највећи терет пандемије.

Морамо да подржимо наше здравствене раднике. Да запослимо нове лекаре и медицинске техничаре, првенствено оне који су волонтирали и радили у ковид амбулантама и болницама. Да отварамо нове амбуланте, да побољшамо услове у којима раде, да набављамо најновију опрему. Ове године смо схватили да све може да се замени осим здравља, да оно мора остати на првом месту и наш главни приоритет. Све то је у плану, и не само из буџета, већ планирамо да обезбедимо средства из многих фондова, превасходно Европске уније, јер ће сада фокус бити на јачању капацитета и санирању последица пандемије. Ми смо за то спремни. Град Шабац и Дом здравља “Др Драга Љочић Шабац” имају велико искуство, али очекујем помоћ и Опште болнице Шабац „др Лаза К. Лазаревић“ и Завода за јавно здравље Шабац, као и цивилног сектора.

Очекујем да се одмах на почетку године формирају Привредни савет града Шапца, као и Комисија за праћење инвестиција те да кроз рад ових тела, заједно са привредницима нашег града, Одељење за локални економски развој донесе сет мера помоћи привреди и предузетницима. Морамо да подржимо сектор угоститељства и услуга који је сада најугроженији.

Имамо усвојен Локални акциони план запошљавања међу првима у Србији са највећим бројем мера усмерених на лица из категорије теже запошљивих, као и на младе и жене. Желимо да кроз јачање цивилног друштва и унапређење социјалне инклузије створимо друштвено одговорно тржиште рада. Такође очекујем да се појаве и нове фирме у нашој индустријској зони и да ћемо јачати наше капацитете подршке а ту превасходно видим и подршку у формирању квалитетне и компетентне радне снаге са Националном службом за запошљавање и Тренинг центром Шабац уз услуге каријерног развоја и саветовања али и да се подршка пружи пољопривредницима што се већ види јер су средства у Буџету дупло већа него претходне године.

Приоритет ће нам и даље бити заштита интереса грађана и стварање услова за развој социјалних услуга на основу потреба корисника у систему социјалне заштите. Очекујем да што више будемо уз наше људе, наше најугроженије у чему је пресудна улога Центра за социјални рад Шабац. Морамо бити присутни и зато ће град наставити да још јаче подржава програме и услуге као што су: лични пратилац, персонални асистент, помоћ у кући, народна кухиња, социјално становање итд.

Свакако морамо имати ефикасну и модерну градску управу. Стога очекујем да успешно спроведемо пројекат дигитализације рада градске управе, како бисмо грађанима пружили једноставне процедуре које отварају могућности за бржу комуникацју и размену информација.-истакао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.