Одржан стручни тренинг на тему: „Одрживо управљање енергијом“

Одржан стручни тренинг на тему: „Одрживо управљање енергијом“

У Центру за стручно усавршавање Шабац данас је одржан стручни тренинг на тему: „Одрживо управљање енергијом“ у оквиру пројекта БИОСОЛ ( Употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе социјалне намене) који се реализује у оквиру програма Интеррег ИПА прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2014–2020. Овом стручном тренингу присуствовао је и Немања Пајић, пројект менаџер и председник Скупштине града Шапца.

-Град Шабац је у Пројекту БИОСОЛ лидер партнер, поред Нове Градишке из Хрватске и ЛАГ Западна Славонија. Најзначајније је да, кроз овај Пројекат добијамо Академију за обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност. Град Шабац ће први у Србији добити акредитован програм везан за обновљиве изворе енергије. Овде ће моћи да се едукују и стичу нова знања монтери соларних панела, топлотних пумпи… Академија ће бити доступна не само Шапчанима, већ целој Србији и свима у региону. Обновљиви извори енергије директно утичу на заштиту животне средине, а у овој Академији ће и наши најмлађи моћи да се упознају са свим обновљивим изворима енергије.- рекао је Немања Пајић.

-Едукације које радимо сада су на тему енергетских ресења будуцности, некаквих прилика које не само градјани него институције, јавне установе, организације, цивилно друство, би требали искористити у некаквом наредном периоду. Морам признати да смо стварно развојем града Сапца збиља угодно изненадјени и сада смо завирили у те васе стратегије и збиља су дивне. Оно сто сада Центар за усаврсавање ради данас овде, дакле промовира и сири свест код, ја бих рекла, кљуцних дионика насег друства, не само код оних који су у технологијама, дакле који су вец имплементирали биомасу вец сви они који имају протицаја са једном вертикалом од образовног сустава, од вртица основних и средњих скола до свих осталих организација којима је то збиља потребно.- рекла је Викица Лукић, професорка из консултантске куће “ИКТ Цонсултинг” из Задра, тренер.

 

 

-Циљ Пројекта је, што се тиче града Шапца, да Летњиковац постане енергетски независно острво, да наставимо пројекат који смо већ започели на Летњиковцу. Овде постоји котларница на биомасу из које се греју школска зграда, ЦСУ… Реализацијом овог пројекта, још 6 јавних зграда ће бити прикључено на топловодну мрежу која ће бити изграђена, биће уграђен још један котао од 500кw на биомасу, затим на зградама на крововима ових јавних зграда уградићемо термосоларне системе, неке од ових зграда имаће топлотне пумпе које ће припремати потрошну воду, тако да на овој локацији практично све енергетске потребе задовољаваћемо из обновљивих извора енергије.- рекао је Слободан Јеротић, директор ЈКП „Топлана Шабац“.

 

 

 

 

 

 

 

Главни циљ тренинга је подршка повећаној употреби одрживе енергије и енергетској ефикасности у прекограничном региону, док се специфични циљеви пројекта односе на повећање инфраструктурних капацитета за производњу енергије из обновљивих извора, те упознавање јавности и других циљних група са друштвено-економским користима енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије, као и практичности примене мера за унапређење енергетске ефикасности.