У Шапцу отворено Јединствено управно место

У Шапцу отворено Јединствено управно место

У Градској управи града Шапца данас је свечано отворено Јединствено управно место.
Јединствено управно место отворили су председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и начелник Градске управе града Шапца Милан Васић.

-Град Шабац је већ 2014. године кренуо са идејом јединственог шалтера, тако да су наши грађани на једном месту могли да добију све потребне информације остваре сва права и услуге у надлежности локалне самоуправе.Овим пројектом долази до модернизације опреме и простора и мислим да ће то побољшати услове рада јер идеја и јесте да чиновници локалне самоуправе раде посао за грађане. Да би се то остварило, важна је умреженост свих институција како би уз што мање напора био добијен што бољи резултат, да сва своја права остваре на једном месту.
Радује ме посета министра, мислим да је ово прва посета једног министра у протекле четири године што треба да покаже да смо сви на истом задатку, да радимо за добробит наших грађана. Захваљујем се на успешно реализованом пројекту министру и министарству и верујем да ће Јединствено управно место допринети да наши грађани имају већа права, да их лакше остварују и да ова модернизација учини да будемо сви ефикаснији, а све за добробит и корист наших грађана.- рекао је Пајић.

 

 

 

2014. у Градској управи града Шапца почело је спровођење идеје Јединственог шалтера.

 

 

-Министарство државне управе и локалне самопураве још 2018. године започело пилот пројекат јединствених управних места, а таква места у том формату постојала су и много раније у неким градовима међу којима је и Шабац. Наша намера је да унифицирамо оваква места у свим градовима и општинама, и да електронском разменом података сви послови постану много бржи, лакши и јефтинији за грађани. Да грађани не буду курири нас из управе већ да управа ради оно што јој и јесте посао. Фонд за овај пилот пројекат је 127 милиона динара, нешто мало више од милион евра за ове три године, за преко 25 општина. Министарство ће наставити са овим пројектом а мени је драго што сам данас у Шапцу присуствовао отварању Јединственог управног места, драго ми је што је Шабац још раније покренуо обједињавање процедура које олакшавају грађанима да остваре своја права и драго ми је да Влада Републике Србије и Министарство државне управе и локалне самопураве на прави начин одговара на све изазове и све захтеве које добијамо од наших јединица локалне самоуправе. Има много захтева, на жалост нема увек допвољно средстава али драго ми је да смо успели у Шапцу, поред многих других општина и градова, да отворимо Јединствено управно место и да понудимо грађанма да остваре своја права на много бржи, ефикаснији начин. И лепа је симболика, имајући у виду да је данас Дан заљубљених, мислим да је то лепа порука за Шабац и за Мачву.-рекао је Бранко Ружић, министар.

Грађанима је омогућено да на једном месту, једним захтевом остваре своја права, без потребе да одлазе у другу институцију и на тај начин једноставније, брже и јефтиније остваре своја права.

-Град Шабац је на конкурсу министарства локалне самоуправе успео да победи и добије седам милиона динара, што је уложено у радове и опрему Јединственог управног места. То је предуслов да управа функционише на начин да будемо сервис наших грађана. Јединствено управно место није само сала већ скуп процедура које треба да доведу до тога да грађани једним доласком или једним кликом на рачунару оствре сва права која им по закону припадају. На пример, подношењем захтева за новчану социјалну помоћ које се остварује у Центру за социјални рад, аутоматски постаје енергетски заштићен купац, значи плаћа пола рачуна за струју. Дакле није потребно да поново подноси захтеве, то је принцип Јединственог управног места. У свих 30 сеоских месних заједница сваки поднет захтев је аутоматски видљив у електронској писарници у граду, службеник га обрађује и грађанину остаје само да код куће сачека решење. рекао је Милан Васић.