Одржана седница Тела за координацију послова безбедности у саобраћају

Одржана седница Тела за координацију послова безбедности у саобраћају

Тело за координацију послова безбедности у саобраћају одржало је данас седницу на којој се говорило о стању безбедности саобраћаја у граду, досадашњим активностима и програму за наредну годину.

– Као што смо чули од представника Саобраћајне полиције, са којима имамо добру сарадњу, извештај о стању безбедности је негативан – повећан је број саобраћајних незгода, као и број повређених. Порастао је и број возача који су задржани због конзумације алкохола, што све указује на потребу за повећањем активности на даљој контроли, едукацији и превенцији свих учесника у саобраћају. Ми смо у протеклом периоду реализовали низ активности које имају за циљ едукацију најрањивијих група, учествовали смо у свим кампањама Агенције за безбедност саобраћаја и организовали програме у Европској недељи мобилности – рекао је Немања Пајић, председник Тела за координацију послова безбедности у саобраћају.


Владимир Трифуновић, официр Одељења саобраћајне полиције известио је о стању безбедности саобраћаја у протеклих десет месеци и истакао да је у том периоду погинуло 15 особа, а догодило се укупно 877 саобраћајних незгода, што је за 30 више него у истом периоду прошле године. Највећа фреквенција у саобраћају на подручју града је у улицама Војводе Мишића и Масариковој, али у саобраћајним незгодама у граду није било настрадалих, рекао је он и додао да је највећи број незгода забележен на путу Шабац – Лозница. Трифуновић је нагласио да је повећан и број откирвених прекршаја 18.108 у овој, у односу на 15.131 у првих десет месеци прошле године.

О реализацији активности у Европској недељи мобилности известила је Ксенија Лукић, архитекта и координатор, а о семинару посвећеном унапређењу безбедности саобраћаја у локалној самоуправи, који је у организацији Агенције, одржан на Копаонику, известила је Славица Брајић, саобраћајна инспекторка.

Тело за координацију послова безбедности у саобраћају усвојило је предлог програма за наредну годину, који предвиђа улагање у саобраћајну инфраструктуру, организацију едукативних и превентивно-промотивних активности, као и унапређење саобраћајног васпитања и образовања и техничко опремање саобраћајне полиције.