Одржана Завршна конференција пројекта SEED STEP II

Одржана Завршна конференција пројекта SEED STEP II

Завршна конференција Пројекта „Подршка развоју образовања и запошљавања“ (SEED STEP II) одржана је данас у шабачком Центру за стручно усавршавање. Пројекат је имао за циљ промоцију запошљавања и самозапошљавања жена и младих кроз подстицање сарадње локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, пословног сектора и осталих релевантних субјеката у овој области.

Представљању резултата трогодишњег пројекта, који је финансирала Аустријска развојна агенција АДА, присуствовали су представници партнера и учесника пројекта, као и бројни гости, међу  којима представница аустријске амбасаде у Србији, Сабине Kројзенбрунер.

– Ово је један од најзначајнијих пројеката које ми имамо у Аустрији,а са градом Шапцем већ доста дуго сарађујемо. Аустрија је партнер Србије као и целог региона, овог дела Балкана, ту смо да промовишемо и подржимо процесс придруживања Србије Европској унији. То подразумева и инвестиције, односно подршку младим људима и женама приликом запошљавања. У економском смислу желимо да се цео регион развија, да млади људи постану део тржишта рада и нађу своју шансу овде. Аустрија има пуно инвеститора у Србији и регион и важно је да виде да и овде има образованих, младих и способних људи. Регионална сарадња је јако битна, овде видимо веома активне општине које су врло укључене у овај пројекат, што је јако значајно у смислу прекограничне И регионалне сарадње – рекла је Сабине Kројзенбрунер, представница амбасаде Аустрије у Србији.

У име Локалног Савета за запошљавање, Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца подсетио је значајне резултате овог пројекта.

– Град Шабац добио је Тренинг центар, који од данас има и две акредитоване обуке, прве које је издала Национална канцеларија за квалификацију. Осим тога, урађена је и Стратегија људских ресурса, важан, темељни доцумент који се бави људским ресурсима, резултатима умрежавања различитих субјеката – јавног, приватног и невладиног сектора, и препознавањем њихових потреба. Посебно  бих истакао добре партнерске односе, пријатељство и сарадњу који су настали током протеклог периода, а који су основа за даљи развој сарадње у циљу унапређења целог региона – рекао је Пајић.

Учеснике конференције поздравили су и Карин Ортнер, директорка за међународне односе организације Фолксхилфе солидаритет и Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

Програмске активности допринеле су јачању капацитета партнерских организација и локалних актера, с једне стране, и успостављања седам ЛПЕ-а (Локалних партнерстава за запошљавање) у циљним заједницама, као и развој локалних акционих планова за запошљавање (ЛАПЕ) са друге стране. Поред тога, кроз пројекат је омогућена промоција преноса знања и размена искустава између партнера и актера на локалном нивоу и преко граница, путем мера професионалне обуке и студијских посета.

– Овај пројекат је вредан 1, 2 милиона евра од чега је АДА уложила милион, а Volkshilfe остатак. Овај пројекат ће имати утицаја на све учеснике, драго ми је да су се јавиле многе нове сарадње међу учесницима и део тога смо видели и данас – каже Kристине Гампер, директорка за међународне односе организације Фолксхилфе солидаритет.

Водећи партнер на пројекту је Организација Volskhilfe Solidaritet из Беча, а финансирала га је Аустријска развојна агенција (АДА). Укупна вредност трогодишњег пројекта је 1,2 милиона евра, од чега је за различите активности у граду Шапцу – издвојено око сто хиљада евра. Пројекат је почео у јануару 2017., а завршава се у децембру 2019. године.