Прве утакмице БАСKИН-а у Шапцу

Прве утакмице БАСKИН-а у Шапцу

У оквиру презентације БАСKИН-а, спорта намењеног свима, који се игра у Италији и још неким европским земљама, презентација са првим утакмицама одржана је данас у сали Економско-трговинске школе “Стана Милановић”, у организацији Спортског савеза града Шапца.

Уз координатора овог пројекта у Италији, професора Алберта Андриолу и демонстраторе, презентацији су присуствовали чланови удружења особа са инвалидитетом, институција и установа, а у име града Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

–  Баскин је више од спорта, јер помаже повезивању И бољем разумевању. Овом презентацијом смо отишли корак даље у имплементацији овог спорта у Шапцу И ја сам захвалан свима који су се укључили у овај посао, пријатељима из СБЕ Србија И Италије који деле своје искуство са нама, првим такмичарима, као И СПортском савезу који је све организова – рекао је Пајић.

Један од првих кошева постигла је Ђурђица Kовачевић, чланица Удружења параплегичара Мачванског округа.

–  Веома је леп осећај када постигнете кош. Сви смо први пут у овоме И веома сам срећна због тога. Овај спорт нас приближава једне другима И заиста нема никакве дискриминације, већ се сви осећамо једнако вредним – каже Ђурђица.

Баскин је настао 2006. године у Kремони, у Италији, на иницијативу родитеља чија је девојчица, као особа са инвалидитетом, била искључена из игара доступних њеним вршњацима. У сарадњи са професорима физичког, направљена су правила, прибављена опрема И почеле су прве игре.

–  БАСKИН је начин И да се народи приближе. Ја долазим из Италије, дошао сам у Србију, Шабац, из ког се надам да че све почети И проширити се у целој земљи. Драго ми је да је овде компанија СБЕ Србија И власник Федерико Весковини, који ми је био подршка када сам ово покренуо у Удинама, у Италији. Надамо се да ће се ово проширити И код вас, а да ће Србија бити мост И за друге земље. Сан ми је да тако направимо једну мрежу земаља средње Европе које ће бити укључене у овај спорт – истакао је Алберто Андриоло, профессор, цоординатор овог спорта у Италији.

Kомпаније СБЕ Србија прибавила је сву потребну опрему, а преко Спортског савеза град Шабац ће у наредном период радити на афирмацији овог спорта и стварању прилике за укључење особа са различитим врстама инвалидитета у игру и дружење.