Одржан уводни састанак пројекта БИОСОЛ

Одржан уводни састанак пројекта БИОСОЛ

У шабачком Центру за стручно усавршавање одржан је Уводни састанак пројекта „Употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе са социјалном сврхом – BIOSOL“ којем су присуствовали представници партнера – Града Шапца, Нове Градишке и ЛАГ Западна Славонија.

Циљ овог пројекта је подршка повећаној употреби одрживе енергије и енергетској ефикасности у прекограничном региону, уз повећање инфраструктурних капацитета за производњу енергије из обновљивих извора у области пројекта.

– Овај пројекат значајно доприноси унапређењу области енергетске ефикасности и афирмацији коришћења одрживих извора енергије.   Град Шабац ће на основу свог искуства са биомасом изградити још једну топлану на биомасу снаге 0,5 MW поред прве топлане.. У  оквиру Тренинг центра биће основана „Академија за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије“ са „паметном собом“ која ће бити отворена за ученике и за јавност како би се упознали и информисали о могућностима и користима исте. За потребе Академије набавља се електрично возило и демонтрациони тренинг модели. У оквиру Парка науке у Центру за стручно усавршавање, пројектом је предвиђено инсталирање дечије уличне игре са скакањем која ће бити повезана са пијезо електричним елементима и генерисаће струју. Планирано је и 8 клупа са пуњачима те ЛЕД светиљке које треба да буду постављене код Тренинг центра и у центру града – рекао је менаџер пројекта Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

Пројекат је од изузетног значаја за оба града, нагласили су градоначелници Винко Гргић и Небојша Зеленовић.

– Град Нова Градишка изградиће соларну електрану од 500 kWh са ФН системом и акумулаторима на земљи близу аутопута, те ће заједно испоручивати 0,5 MW електричне енергије. Нова Градишка ће развити и инсталирати контролни систем за паметно коришћење енергије. Нова Градишка ће у свом центру поставити „Соларно дрво“ са пуњачима за мобилне уређаје – истиче Винко Гргић, градоначелник Нове Градишке.

Оба града користе енергетски пројекат за снабдевање укупно 16 јавних објеката социјалног карактера.Укупна вредност пројекта је 981.616,01 Евра, од чега је за Град Шабац издвојено 481 649,43 евра. Европска Унија кофинасира овај пројекат у укупном износу од 85% вредности пројекта.

Медији су известили о Уводном састанку пројекта БИОСОЛ, а извештај РТВ Шабац је на линку:

http://www.sabac.tv/vesti/28248/projekat-biosol