Представа, предавања и обуке у Европској недељи мобилности

Представа, предавања и обуке у Европској недељи мобилности

Обележавање Европске недеље мобилности настављено је бројним активностима у Шапцу. Осим промоције кретања, велика пажња је усмерена и повећање безбедности учесника у саобраћају – посебно деце и младих.

У сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, у организацији Тела за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца, одржана су предавања и обука за мопедисте у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу.

– Наше Тело за координацију послова безбедности у саобраћају остварује одличну сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја. И ова обука се реализује захваљујући тој сарадњи. Наше младе суграђане који су најчешће возачи мопеда и мотоцикла препознајемо као једну од рањивих категорија учесника у саобраћају, зато настојимо да допринесемо повећању њихове безбедности кроз едукацију какву представља и ова обука – рекао је Немања Пајић, председник Тела за координацију послова безбедности у саобраћају.

– Агенција за безбедност саобраћаја већ четврту годину спроводи тренинге безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте. Кроз ову обуку прошло је више од хиљаду полазника, а обишли смо преко 60 локалних самоуправа. Полазници из ауто-школа често неспремни излазе на улицу, па њиховој безбедности доприносе и ове обуке – каже Иван Бојовић из Агенције за безбедност саобраћаја.

Миодраг Димитријевић, инструктор


– На овим обукама обрађујемо за мотоциклисту потенцијално опасне ситуације и учимо како да их превазиђемо. То су универзалне ситуације, које се догађају мотоциклистима и другим учесницима у саобраћају, било где у свету. Када препознате ту ситуацију, научите да реагујете на најбољи и најбржи начин – каже инструктор Миодраг Димитријевић.

Представа, за више од хиљаду шабачких првака, коју су извели васпитачи Предшколске установе “Наше дете” на Тргу шабачких жртава настављене су активности у Европској недељи мобилности, коју град Шабац обележава у сарадњи са Сталном конфреренцијом градова и општина.

Представу намењену едукацији најмлађих суграђана о значају одговорног понашања у саобраћају до сада је видело више од пет хиљада деце, гостовала је и у другим градовима Србије и део је редовних активности на пољу повећања безбедности деце у саобраћају у овој установи.

И део паркинга у Масариковој улици, у непосредној близини Шабачке гимназије и Библиотеке шабачке, претворен је у читаоницу на отвореном, са циљем пружања подршке активном животу и коришћењу алтернативних начина превоза.

У оквиру Европске недеље мобилности сутра ће бити одржано још једно предавање Академије ЈОШ УВЕК ВОЗИМ, Удружења параплегичара Мачванског округа, намењено средњошколцима.


http://www.sabac.tv/vesti/28113/u-sapcu-evropska-nedelja-mobilnosti

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/3664067/bezbednost-u-saobracaju.html

http://www.sabac.tv/vesti/28131/evropska-nedelja-mobilnosti-odrzana-predstava-tri-praseta-u-saobracaju-za-osnovce-i-predskolce

http://www.sabac.tv/vesti/28132/parking-day-lazy-bag-ovi-i-citaonica-na-otvorenom

https://www.glaspodrinja.rs/aktuelno/11263/obuka-o-bezbednoj-voznji-za-mopediste

https://www.glaspodrinja.rs/aktuelno/11229/sabac-obelezava-evropsku-nedelju-mobilnosti