Почела Европска недеља урбане мобилности у Шапцу

Почела Европска недеља урбане мобилности у Шапцу

Шабац ће обележити овогодишњу Европску недељу урбане мобилности, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина бројним садржајима који за циљ имају промоцију алтернативних начина превоза, активног живота и заштите окружења. Осим тога, биће организоване и различите активности са циљем едукације о значају одговорног понашања у саобраћају и превенције и повећања безбедности свих учесника.

Чланови Комисије за урбану мобилност у најави кампање у оквиру Европске недеље урбане мобилности
Немања Пајић, председник Тела за координацију послова безбедности у саобраћају


– Укључили смо велики број партнера на локалном нивоу у садржаје којима ће бити обележена ова недеља, а у сарадњи са нашим партнерима из СКГО и Агенције за безбедност саобраћаја. Наша најважнија порука је да је активан живот важан за здравље појединца и породице, али и за здраво животно окружење у локалној заједници и целом друштву. У овој недељи скрећемо пажњу на алтернативне начине превоза – као што су, рецимо, бицикли уместо аутомобила, али и на значај одговорног понашања свих учесника у саобраћају, посебно радећи на едукацији и превенцији. Томе ће допринети представе и предавања намењена нашим предшколцима, ученицима првог разреда, али и средњошколцима, мопедистима и другим учесницима у саобраћају. Кроз партнерство са СКГО град Шабац ће ојачати своје компетенције у изради ПОУМ, који треба да уважи потребе свих учесника у саобраћају и допринесе што бољим решењима у овој области – каже Немања Пајић, председник Комисије за урбану мобилност и Тела за координацију послова безбедности у саобраћају.

Анкета о понашању у саобраћају


На раскрсници Карађорђеве и Улице кнеза Милоша, најављујући предстојеће активности у Европској недељи мобилности, о значају одговорног понашања у саобраћају говорио је Зоран Селенић, начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Шабац.

– Од почетка јуна до краја августа на подручју наше управе утврђено је преко 12 хиљада прекршаја, од којих су око четири хиљаде за прекорачење брзине. То и јесте један од најчешћих урзока саобраћајних незгода, па ћемо и ових дана појачано контролисати саобраћај, у циљу повећања безбедности свих учесника – рекао је Селенић.


О трајним урбанистичким решењима која доприносе повећању безбедности саобраћаја и мобилности свих учесника говорила Ксенија Лукић, архитекта и члан Комисије за урбану мобилност града Шапца.
Шабац је један од два града који је на конкурсу Сталне конференције градова и општина добио подршку за израду Плана одрживе урбане мобилности. Пројекат “Одржива урбана мобилност у градовима и општинама Србије” финансира се средствима Немачке организације за техничку сарадњу – ГИЗ.

Зоран Селенић, начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Шабац

У току Европске недеље урбане мобилности предвиђено је и анкетирање грађана на тему понашања у саобраћају. Анкета је доступна и on line на линку:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf9rVUmmS-SaqTwKZhXHqPfC7RlDFRF5rfUyAlicvXON9zyiw/viewform