Обележена 105. годишњица Церске битке

Обележена 105. годишњица Церске битке

Годишњица Церске битке, прве савезничке победе у Првом светском рату, обележена је данас државном церемонијом крај споменика у Текеришу. Битка која је пресудно утицала на догађаје у целој Србији, одиграла се од 15. до 19. августа 1914. године, а српска војска је поразила бројчано знатно јачег непријатеља.


– Цер није само име једне од најславнијих победа у нашој историји. Цер је место великог херојства, поноса, пркоса и жртве нашег народа. Шабац и Мачва највише су страдали у Првом светском рату, а дела церских јунака остаће бесмртна, како пише на овом споменику, ако будемо чували сећање и нове битке добијали знањем и радом, као што чинимо ми данас у Шапцу – рекао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, полажући венац на споменик у Текеришу.

Државној церемонији, која је данас одржана у Текеришу, присуствовали су Зоран Ђорђевић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања, представници амбасада, начелник Мачванског округа Владан Красавац, представници бројних организација и удружења, који су, полагањем венаца, изразили поштовање церским јунацима.

 

Министар Ђорђевић подсетио је на догађаје из августа 1914. године и истакао значај велике српске победе, указујући на велика страдања Мачве и Јадра у тим данима.

Спомен комплекс на Церу подигнут је 1928. године, у поводу десетогодишњице завршетка Великог рата. Шабац је крај Првог светског рата дочекао са преполовљеним бројем становника, разорен и опустошен. Град херој – “српски Верден” је за заслуге у Великом рату одликован Француским и Чехословачким ратним крстом и Карађорђевом звездом са мачевима. О размери страдања Шапца и његових житеља говоре речи професора Павла Поповића “да видите Шабац не бисте праштали”. Шабац је у Првом светском рату ослобођен 2. новембра 1918. године.