Обележена 213. годишњица Мишарске битке

Обележена 213. годишњица Мишарске битке

Полагањем венаца, пригодним програмом и парастосом мишарским јунацима крај споменика у овом селу данас је обележена 213. годишњица велике српске победе у Првом српском устанку. Венце на споменик у Мишару положили су у име града Немања Пајић, председник Скупштине, у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања државни секретар Зоран Антић, као и представници Војске Србије, организација и удружења.

– Српска победа на Мишару 1806. године и данас је, после више од два века, једна од најсветлијих страница наше историје. Херојство српских устаника опевано је, историја је забележила победу, а на нама је да чувамо сећање. Само то што их не заборављамо, великој жртви мишарских јунака даје смисао. У овим данима августа одвијала се битка захваљујући којој је Мишар стигао у уџбенике и читанке. И век касније, у августу 1914., на овим се просторима страдало, а велико херојство је бесмртним учинило Цер. Наши су преци знали непроцењиву вредност слободе и управо то је била снага која је одлучивала исход сваке битке. Шабац повезује Мишар и Цер, чувајући сећање на хероје којима дугујемо живот у миру. Њихова жртва обавезује нас и да заједницу у којој живимо чинимо бољом, па сам уверен да се битке данашњице добијају знањем и радом – рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

Битка на Мишару вођена је између српске устаничке војске под командом Карађорђа и турске војске од 13. августа до 15. августа 1806. године. Споменик на Мишару, “у име захвалног потомства”, подигло је “Дриносавско коло јахача Кнез Михаило” о стогодишњици битке, 1906. године.

 

О значају ове битке говорио је у свом обраћању Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

– Ово је велики дан за Србију, јер обележавамо годишњицу великог боја, који је један од три, поред Иванковца и Делиграда, који је утемељио резултате устанка и довео до потписивања мира. Бој на Мишару спада у највеће победе у модерној српској историји, значајан је из много разлога, јер није више био само хајдучки устанак, већ организована битка против турске војске. Битке на Мишару и Иванковцу су означили да смо први на Балкану желели да направимо модерну државу. У томе је величина устаника и вожда Карађорђа и Мишар је златним словима уписан у српску историју – поручио је Зоран Антић, државни секретар.

Химну Србије извела је Ирина Бродић, ученица шабачке Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, а пригодни програм извели су чланови Омладинског позоришта „Вожд“.

Парастос мишараским јунацима служило је свештенство Шабачке епархије, а почаст су присуством изразили бројни поштоваоци и пријатељи.