Италијански инклузивни спорт BASKIN представљен у Шапцу

Италијански инклузивни спорт BASKIN представљен у Шапцу

Презентација инклузивног спорта BASKIN, који је заживео у Италији, а чији је покровитељ и промотер Весковини група – Сбе Србија д.о.о. одржана је данас у Центру за стручно усавршавање у Шапцу. Са жељом да добро италијанско искуство пренесу и у Србију и Шабац, у ком ова компанија послује годинама, о овом иновативном спорту говорио је професор Алберто Андриоло, представник Баскин-а за регију Фриули Венеција Ђулија, а у име града Шапца учеснике је поздравио Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.


– Мислим да је Шабац право место за почетак развоја овог спорта. Зато што смо спортски и град који поклања пажњу особама са инвалидитетом. Захвалан сам компанији Весковини и господину Федерику који је и данас са нама што ову идеју преносе у Шабац. Уверен сам да ће град Шабац пронаћи начин да пружи сву потребну логистику и у сарадњи са Спортским савезом и организацијама и удружењима особа са инвалидитетом створи услове за реализацију овог пројекта, којим се поправља квалитет живота наших суграђана – рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.


Федерико Весковини, председник Весковини групе, изразио је задовољство бројем заинтересованих за ову активност.


– Све је почело у области Фриули Венеција Ђулија у којој имам фирму, а како сам ја делом и Србин, и овде у Шапцу имам фабрику, одлучили смо се да то покушамо да пренесемо и овде. Судећи по овом сусрету, где већ сад видим колико има људи, сигуран сам да ћемо у томе успети. Захвалан сам свима вама на свему што радите на промоцији овог спорт. Баскин се данас игра у Италији, Немачкој, Шпанији, недостајала је само Србија, мада ћу се због тога можда покајати, јер ће и у овоме Србија увек побеђивати – рекао је Весковини.

Баскин је заживео у Италији, игра се у великом броју покрајина, а у школама га тренира преко 15.000 ђака.

– У области из које ја долазим имамо четири тима и имамо већ свој шампионат. То је област на северу Италије која гравитира ка просторима Балкана, позната ми је популарност кошарке и успех на овим просторима и моја је жеља да овим спортом повежемо људе са и без инвалидитета, мушкарце, жене и народе, јер ово је спорт за све. Правила су прилагођена сваком учеснику, који добија своју посебну „улогу“ у игри – казао је Алберто Андриоло, руководилац пројекта.

Презентацији су присуствовали чланови и представници шабачких удружења и организација особа са инвалидитетом, ОШ “Свети Сава”, Спортског савеза, Центра за социјални рад и Каритаса.

Израз BASKIN инспирисан је речима “баскет” и “инклузија” и представља иновативну спортску дисциплину (made in Italiy), која је осмишљена с намером да вреднује учешће свих без икакве дискриминације. BASKIN је инспирисан кошарком и отворен за све, без обзира на пол, године старости, особе са и без инвалидитета, са високим или смањеним техничким кошаркашким вештинама. BASKIN је, захваљујући регулаторној архитектури осмишљеној за свакога, заснован на принципу “дизајна за све” (design for all), због чега је 2011. године добио прву међународну награду Фондације Дизајн за све (Design for all Foundation).