Почела реконструкција Соколане

Почела реконструкција Соколане

Реконструкција шабачког Соколског дома почела је ових дана у оквиру пројекта који финансирају Европска унија кроз ЕУ ПРО програм и град Шабац.


– Ово вредно здање од изузетног је значаја за цео град, јер није реч само о спортском, већ и о културно-историјском објекту, рекао је, обилазећи радове, Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

За реконструкцију Соколског дома Европска унија, кроз програм ЕУ ПРО, издваја 150 хиљада евра, а, због обимних и комплексних радова, исто толико обезбеђује и град Шабац. 

– Ово је још један од пројеката који су важни за наш град и наше суграђане, а реализује се уз подршку Европске уније, кроз програм ЕУ ПРО, на чему сам ја изузетно захвалан. Реконструкцијом Соколане створиће се бољи услови за рад бројних спортских клубова и савеза. Осим тога ова зграда је од великог културно-историјског значаја, као споменик културе, па је њена обнова вишеструко значајна за цео наш град – казао је Пајић.
Зграда Соколског дома изграђена је тридесетих година прошлог века, а од 2005. године је заштићена као споменик културе.

– Рок за завршетак радова је 100 дана, па очекујемо да на јесен Соколана поново постане центар спорта што је увек и била. Сала ће бити мултифункционална, обављаће се спортске и све остале манифестације. Како је реч о споменику културе, све се ради у договору са Заводом за заштиту споменика, па ће све бити као и раније, само ће му бити враћен стари сјај – каже Драган Николић, менаџер пројекта.

Један од доајена шабачког спорта Петар Фајфрић каже да је срећан због обнове Соколане.

– Веома сам срећан што ће овај храм спорта бити обновљен како заслужује. Ја сам овде још 1959. играо на шљаци, тек касније је дошао бетон, нема спортисте који је успео, а да није тренирао овде – истиче Фајфрић.

Очекује се да обимни радови, који подразумевају замену свих инсталација и адаптацију целокупног Соколског дома буду завршени до краја септембра.