Град Шабац финансираће трошкове вантелесне оплодње за 13 парова

Град Шабац финансираће трошкове вантелесне оплодње за 13 парова

Град Шабац финансираће трошкове вантелесне оплодње за 13 парова који су испунили услове конкурса објављеног у марту ове године. Уговоре им је данас у шабачкој Градској кући уручио Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

– Ово је важна мера активне популационе политике града Шапца. Здрава породица је темељ и стуб друштва, па је подршка породици важна. Као друштво суочавамо се са чињеницом да нам је нација све старија, па смо спремни да, као град, подржимо парове који желе, а до сада нису били у могућности да се остваре као родитељи. Честитам свима вама на храбрости и упорности и желим вам много среће – поручио је Пајић.


Право на коришћење ове мере имају парови који су имати три покушаја вантелесне оплодње у здрвственој установи о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, као и лица која немају обавезно здравствено осигурање.

– Ја се борим 24 године. Ово је нешто неописиво заиста. Веома сам срећна, то не може да се искаже речима. За нас је ово велики дан и захвална сам граду на подршци и свима који су нам помогли да сакупимо документацију и конкуришемо– каже Мирјана Томић, којој ће ово бити четврти покушај вантелесне оплодње.

Комисија која је прегледала документацију није ни овога пута имала лак задатак.
– Сви парови су испунили све услове и велико ми је задовољство што су свима одобрена средства. Основни услов за одобрење, уз медицинску документацију, било је да ови парови не могу да конкуришу за средства Републичког фонда, па се надам да ћемо захваљујући овој мери града, у Шапцу ускоро имати и прву бебу – каже др Јулијана Томић Јаношевић, гинеколог, члан Комисије.


Из градског буџета ће за финансирање трошкова вантелесне оплодње у овој години бити издвојено више од три милиона динара, како би сви парови, који су испунили услове, остварили ову могућност. У прошлој години град је финансирао 11 парова, али нису сви још увек завршили цео поступак.