Шабац је међу предводницима у заштити животне средине, оценио Сем Фабрици

Шабац је међу предводницима у заштити животне средине, оценио Сем Фабрици

Амбасадор Европске уније у Србији Сем Фабрици посетио је Шабац. Амбасадор Фабрици је са представницима града обишао радове на насипу на обали Саве код Дреновца, Постројење за пречишћавање отпадних вода и рециклажно двориште ЈКП “Стари град”, као и Центар за стручно усавршавање и Парк науке, где је организована дебата на тему екологије, а у оквиру капмање “Погледај око себе”, коју је прошлог месеца покренула Делегација ЕУ у Србији.

– Видели смо изградњу насипа за заштиту од поплава, затим Постројење за пречишћавање отпадних вода, као и могућност прераде отпада, што показује колике капацитете град Шабац има и он је међу предводницима када је у питању заштита животне средине. После великих поплава које су 2014. нанеле велику штету и угрозиле људске живтое, Европска унија је у реконструкцију и превенцију уложила више од 170 милиона евра. Драго ми је што је Шабац врло активан, па смо ми у ове послове на изградњи насипа, са обе стране реке, за део Шапца, уложили 10 милиона евра. – рекао је Сем Фабрици, током данашње посете Шапцу.


Фабрици је изразио велико задовољство што сви велики пројекти у области заштите животне средине, које је ЕУ последњих година финансирала у Шапцу, функционишу на прави начин.
– Био сам на овом Постројењу и крајем прошле године, важно је да видимо данас како оно ради, јер није га довољно само отворити. То што постоји и заштита од поплава и могућност прераде отпадне воде и одношења свећа, представља нову додатну вредност у привлачењу инвестиција, као и важан корак ка испуњавању услова из поглавља 27 у приступним преговорима Србије са ЕУ – додао је Фабрици.


Европска унија представља најзначајнијег партнера и донатора, па се уз ову подршку у свим областима реализују многи пројектри, сматра Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

– У последњим годинама у решавање неких егзистенцијално важних питања као што је овај, али и одлагање комуналног отпада и пречишћавање отпадних вода ЕУ је у нашем граду инвестирала више од 30 милиона евра. Зато је за Шабац ЕУ највећи донатор и најзначајнији партнер. Град Шабац препознаје значај оваквог одговорног односа према заједници и окружењу и зато смо поуздани партнери, активни у реализацији различитих пројеката. Изградњом овог насипа штитимо људе, оранице, пословно подручје у индустријској зони, цело подручје Шапца и Мачве и зато је овај пројекат од животног значаја за нас и ја у име грађана Шапца изражавам захвалност ЕУ на досадашњој подршци, као и на отварању важних тема из области екологије и заштите животне средине које нас и данас окупљају овде – рекао је Пајић.

Током посете Шапцу амбасадор Фабрици упутио је “изазов” у уређењу градоначелнику Небојши Зеленовићу, позивајући Шабац да се укључи у организацију акције каква је одржана у јуну на Новом Београду.
– Са радошћу прихватам овај изазов који нам је упутио амбасадор Фабрици. Разумемо га на прави начин, јер је нама овде важно да живимо у здравом животном окружењу. Европска унија је наш најважнији партнер и ја сам на томе веома захвалан – казао је Зеленовић.

Амбасадор Фабрици је обишао и Парк науке где су му представљене најзначајније инсталације, а потом присуствовао и дебати на тему екологије, која је, са студентима високих школа одржана у шабачком Центру за стручно усавршавање.