Изложба и предавање на тему обновљивих извора енергије

Изложба и предавање на тему обновљивих извора енергије

Отварању изложбе „Освајање обновљивих извора енергије“ која је организована у оквиру пројекта „Караван за климу“ у шабачком Центру за стручно усавршавање и предавањима на тему коришћења обновљивих извора енергије присуствовао је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца. Изложба је реализована у сарадњи са Француским институтом у Србији и Центром за промоцију науке, са циљем промоције различитих врста обновљиве енергије и њихове примене.


– Град Шабац препознаје значај рационалне потрошње енергије и употребе обновљивих извора. Зато смо лидер у енергетској ефикасности и учесник различитих пројеката који управо за циљ имају примену обновљивих извора енергије. Наша проактивна политика и активности, као што су изолација зграда, котларница на биомасу и друге у претходним годинама резултирале су ефикаснијом употребом енергије, уштедом и смањењем рачуна, што су нам И били најважнији циљеви – рекао је Пајић.

У оквиру “Каравана за климу” данас су одржана и стручна предавања и представљени примери добре праксе, а на отварању су се, уз председника Скупштине града Немању Пајића, обратили и Жан-Батист Кизен, директор Француског института у Србији, др Тања Аднађевић, руководилац сектора за програмске активности Центра за промоцију науке и Бранко Филиповиц́, директор Центра за стручно усавршавање Шабац.


– Велико ми је задовољство што смо данас у Шапцу, због посвећености локалне самоуправе екологији И одрживим решењима. Мислим да је јако важно радити са децом И младима на развоју свести И стварању добрих навика када је у питању заштита животне средине – рекао је Жан-Батист Кизен, директор Француског иснтитута у Србији.

О свом и искуству своје породице у изградњи и животу у кући од природних материјала говорио је Милан Ђуповац, а Слободан Јеротић, директор ЈКП „Топлана“ говорио је о пројекту ХО и активностима града на пољу енергетске ефикасности, док је др Горан Стојићевић говорио на тему „Историјски развој коришћења алтернативних извора енргије“.

Пројекат „Караван за климу – Сви активни у борби против климатских промена!“ треба да пробуди свест о проблему климатских промена код грађана Србије, да убеди предузећа и јавне установе да је зелени раст нова прилика за развој и да промовише једноставна и оперативна решења која свако од нас на свом нивоу може да примени и да се на свој начин бори против климатских промена.

Овај пројекат обједињује српске и француске актере у овој области, већ развијена решења овог проблема у обе земље и нуди прилику за размену мишљења, добре праксе и иновација у оквиру научних дебата које су доступне свима. Караван за климу је путујући пројекат који ће се одржати у више градова на територији Србије.