Признања за добровољне даваоце крви

За добровољне даваоце, који су крв даривали педесет и више пута, пријем у Градској кући приредио је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца. У присуству представника Црвеног крста, Института за трансфузију крви Србије, Комисије за окупљање добровољних давалаца крви и наченице Одељења друштвених делатности Татјане Марковић, а у име града, уручио им је ручне сатове, као симболични израз пажње и поштовања њихове хуманости.


– На овај начин желим да изразим подршку и поштовање које имамо за ове људе и њихову племенитост. Оно што они раде многима спасава животе, а осим тога шаље снажну поруку у времену у ком живимо да постоје добри, тихи и племенити људи које је важно охрабрити и чији је чин важно афирмисати и следити – рекао је Пајић.

Милорад Макевић из Метлића крв је дао 57 пута.
– Хуманост нема цену, а човек вреди онолико колико је спреман да даје друштву и људима око себе. Ја сам се, зато, још у раној младости одлучио да дајем крв. Тада сам дао крв за колегу из “Зорке” и наставио сам све до данас. Позивам младе да нам се придруже уверен да ће и они поћи овим путем – каже Макевић.

Шабац је један од првих градова у ком је примењен нови концепт организације акција, подсетио је Душан Серафимовић из Института за трансфузију крви Србије.
– Шабац је био одличан пример и зато смо овде и почели са применом новог начина прикупљања крви. Овде имамо одличну подршку града, велики одзив хуманих људи и добар рад Комисије и колега из Црвеног крста. Захваљујући тој синергији организујемо добре акције и имамо одличне резултате – истакао је Серафимовић.
Град од 2004. додељује ова признања као симбилични израз пажње добровољним даваоцима крви.


– До сада је додељено 13 признања за 100 и више пута дату крви и 250 за педесет и више давања. Од почетка ове године бележимо такође добре резултате, па је до сада било више од 1.400 давања – рекао је Прока Мартиновић, председник Комисије за окупљање добровољних давалаца крви.


Акције добровољног давања крви од почетка прошле године организују се сваке среде, од 10 до 16 х, у Културном центру Шапца. Са данашње свечаности организоване у част добровољних давалаца, упућен је позив свим хуманим људима да се укључе у акције и пруже помоћ када је најпотребнија.