Четврт века “Ружа Липолиста”

Четврт века “Ружа Липолиста”

Јубиларни, 25. Фестивал цвећа „Руже Липолиста“ одржава се у суботу, 22.јуна, речено је конференцији за новинаре коју су организовали Туристичка организација Шапца и Удружење “ Руже Липолиста“, а којој је присуствовао Немања Пајић, председник Организационог одбора манифестације.

– Ово је једна од најлепших манифестација у Србији, а последњих година се развија и напредује. Зато сам захвалан људима који на овоме раде дуги низ година, посебно нашим ружарима, јер без њих Фестивала не би било. Уз људе који су деценијама у овом послу, посебно ме радују нови произвођачи, млади људи који су се појавили последњих година са новом, позитивном енергијом и креативношћу – рекао је Пајић.


Уочи Фестивала у Авлији Маринковића биће приређено књижевно вече Томислава Маринковића и Гојка Божовића.

– Биће ово сјајна прилика да уживамо у разговору са двојицом песника, који су добитници бројних веома значајних књижевних награда – поручио је Милан Маринковић.

Отварање Фестивала заказано је за субору у 13 часова, а победници овогодишње манифестације биће познати у 19 часова. Фестивал ће обележити и богат музички програм, а биће организован и Базар старих и уметничких заната.

– Данас се десетак породица бави производњом цвећа, а руже у Липолисту гајимо на 25 хектара. Годишње произведемо око 800 хиљада садница, које се пласирају на тржиште Русије, Пољске и земаља у региону – Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Бугарске – каже Милан Топаловић, власник Расадника “Топаловић”.
Горан Мијаиловић, председник Удружења “Руже Липолиста” упутио је позив на Фестивал у име свих ружара овог и села у којима се руже гаје, истичући да “највише дела, наши производи, говоре о ономе што радимо”.