Завршна конференција пројекта ROSIS4H

Завршна конференција пројекта  ROSIS4H

Завршна конференција пројекта ROSIS4H – “Поновно откривање могућности за развој хортикултуре кроз одрживи утицај у прекограничном подручју” одржана је данас у шабачком Центру за стручно усавршавање. Пројекат је почео потписивањем уговора у септембру 2017. године у Шапцу, чиме је настављена сарадња познатих партнера – Града Шапца, Средње пољопривредне школа са домом ученика из Шапца са Центром за развој Бродско-посавске жупаније, Регионалним центром за биотехнолошка истраживања и развој Бродско-посавске жупаније и Средњом школом “Матија Антун Рељковић” из  Славонског Брода.

Конференцији је присуствовао и заменик амбасадора Републике Хрватске у Србији Стјепан Глас, а у уводном делу у име Пројектног тима, града домаћина и гостију, обратили су се Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, градоначелник Небојша Зеленовић и Магдалена Змаић, представница водећег партнера – Центра за развој Бродско-посавске жупаније.

Осим бројних едукација, предавања и студијских посета, које су служиле стицању нових сазнања и размени искустава, партнери на овом пројекту добили су и вредну опрему. Између осталог, реализацијом овог пројекта, Средња пољопривредна школа са домом ученика из Шапца добила је вредну лабораторију за анализу земљишта, а град возило, као и инфо пулт за потребе пољопривредника и е-платформу намењену овој тематици. Средња школа “Матија Антун Рељковић” добила је сушару, цистерну, тунелски пластеник и систем за орошавање у пластенику, а Регионални центар за биотехнолоша истраживања и развој атомски спектафотометар за анализу земљишта. У оквиру пројекта развијене су нове услуге на пољу едукације за пољопривредне произвођаче као и две студије: за Град Шабац Студија о развоју кластера у хортикултури док је Регионални центар за биотехнолошка истраживања и развој из Славонског Брода добио Студију са акционим планом даљег развоја

.- Овај пројекат представља још једну потврду успеха и капацитета који имамо у реализацији важних пројеката које финансира Европска унија. Велико знање које су стекли и искуство које су разменили пројектни партнери корисстиће нам у наредном периоду, а већ у јулу очекујемо почетак два нова прекогранична пројекта – истако је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца и координатор Пројектног тима.

Европска унија остаје најбољи партнер града Шапца нагласио је у свом обраћању градоначелник Небојша Зеленовић, поздрављајући све учеснике конференције, као и госте из Гораждевца који ових дана бораве у посети Шапцу.

На значај оваквог вида сарадње указао је и заменик амбасадора Хрвстске Стјепан Глас.

– Посебно ми је задовољство што су на овом пројекту учествовале две школе – ваша овде у Шапцу и наша из Славонског Брода, јер како се код нас каже 2на младима свет остаје“, па верујем да ће ученицима ових школа нова знања много вредети – поручио је Глас.

Све нове услуге и производе, као и две Студије, настале кроз пројекат презентовали су представници партнерских институција и организација: у име Центра за развој Бродско посавске жупаније Магдалена Змаић, града Шапца Наташа Радовановић, чланица Градског већа, ЕКОС-а Маја Ђурђић и Оливера Кикановић, Регионалног центра за биотехнолошка истраживања и развој Мирна Каталинић, Средње пољопривредне школе са Домом ученика Александар Поповић и Средње школе „Матија Антун Рељковић“ Вехид Ибраковић.
Пројекат је финансиран средствима Европске уније кроз програм прекограничне сарадње Србија-Хрватска. Укупна вредност пројекта је 564 258 евра, од чега је за Град Шабац опредељено 152.873 евра, док су остатак реализовали партнери из Славоснког Брода.