Шабац и Пирот добили подршку СКГО и GIZ-а за израду Плана одрживе урбане мобилности

Шабац и Пирот добили подршку СКГО и GIZ-а за израду Плана одрживе урбане мобилности

Састанак представника града Шапца, Сталне конференције градова и општина СКГО и Немачке организације за техничку сарадњу ГИЗ, у оквиру пројекта „Одржива урбана мобилност у градовима и општинама Србије“ одржан је данас у Градској кући.

– Данас смо у Шапцу, јер је он изабран као пилот-град у оквиру Пројекта одрживе урбане мобилности, а овај пројекат се спроводи у оквиру Отвореног регионалног фонда за ЈИ Европу који ради на темама енергетске ефикасности и пре свега се фокусира сад да подржи градове у региону на њиховом путу ка одрживом и енергетски ефикасном транспорту – рекла је Светлана Бачанин, представница Немачке организације за техничку сарадњу ГИЗ.

Шабац је један од два града у Србији који су на конкурсу СКГО добили подршку ГИЗ-а у виду јачања техничких капацитета и присуства стручњака за израду Плана одрживе урбане мобилности.

– Пројекат о којем говоримо данас ће граду Шапцу донети још један битан стратешки документ, говоримо о Плану одрживе урбане мобилности. Сам план, мере које ће предвидети и које ће се, надам се, спроводити, треба да допринесу унапређењу концепта свих видова транспорта што треба да има вишеструке користи за саме грађане – рекао је Миодраг Глушчевић, шеф Одељења за комуналну градњу у СКГО.

Овај план од стратешког је значаја за град истакао је председник Савета за безбедност саобраћаја Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.
– Захвалан сам и досадашњој доброј сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и подршци ГИЗ-а на овом великом и за наше грађане значајном послу. План одрживе урбане мобилности представља детаљну и стручну анализу постојећег стања, уважавање потреба свих учесника у саобраћају, као и план даљих мера за побољшању услова за одвијање саобраћаја у граду. Ово је важан стратешки документ који ће бити основа за све даље послове у овој области у Шапцу – рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града и Тела за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца. 

 

Више о догађају погледајте у прилогу РТВ Шабац на следећем линку:

http://www.sabac.tv/vesti/26388/odrziva-urbana-mobilnost-u-gradovima-i-opstinama-srbije