Радионице у оквиру пројекта ROSIS4H

Радионице у оквиру пројекта ROSIS4H

У шабачком Тренинг Центру састанцима радних група и радионицама настављен је пројекат ROSIS4H (Откривање могућности за одрживи утицај на развој хортикултуре у прекограничном подручју) који се реализује у оквиру Interreg IPA програма прекограничне сaрадње Хрватска – Србија 2014. – 2020 и има за циљ јачање конкурентности у хортикултури у овом подручју.

Током ове недеље пројектни тимови из Бродско-посавске жупаније и Града Шапца размењиваће и развијати искуства из подручја кластер менаџмента, одрживе употребе пестицида, испитивања квалитета земљишта, плаве економије и могућности финансирања производње кроз IPARD програм.

– Овај пројекат је веома важан јер нам је, уз набавку опреме за град и нашу Средњу пољопривредну школу, пружио и бројне друге бенефите. Овде пре свега мислим на знања и размену искустава између свих партнера на пројекту, што доприноси даљем унапређењу у области пољопривреде – каже Немања Пајић, члан Пројектног тима.

Наведени програми биће развијени као нова услуга коју ће Одељење за пољопривреду Града Шапца као и остали партнери моћи понудити својим клијентима – произвођачима у подручју хортикултуре – воћа, поврћа, цвећа и лековитог биља.

На значај пројекта указала је и представница ЦТР Бродско посавске жупаније Мирела Брехелмахер.

– Настојимо кроз овај пројекат развити нове услуге и производе. Наша школа ће бреднирати свој нови производ, а мислимо да ће њихово искуство користити и шабачка школа. Наша искуства у коришћењу ИПАРД фондова биће веома корисна шабачкој страни, јер ваши пољопривредници с нестрпљењем очекују ове фондове – истиче Брехелмахер.

У току недеље одржаће се и тренинзи за тренере из кластер менаџмента где ће предтсвници Одељења за пољопривреду Града Шапца и представници задруга/кластера са подручја Града Шапца стећи специфична знања из управљања производњом, као и вештине комуникације и фасилитације у партнерству кроз задругарство и знања везана за интернационализацију своје производње и производа.

У истом периоду представници Центра за технолошки развој из Славонског Брода пренеће своја искуства у раду на IPARD програму у Републици Хрватској колегама из Оделења за локални економски развој Града Шапца, док ће представници Регионалног центра за биотехнолошка истраживања са професоирима из Средње пољопривредне школе са домом ученика – Шабац поделити своја знања из подручја испитивања квалитета земљишта на специфичној лабараторијској опреми коју је Средња пољопривредна школа из Шапца добила из пројекта ROSIS4H, у циљу унапређења Центра компетенције у хортикултури који већ дужи низ година делује у школи.