Светски дан особа са аутизмом – пет година Куће добре воље

Светски дан особа са аутизмом – пет година Куће добре воље

Установа за децу и младе Шабац обележила је данас пет година рада и Светски дан особа са аутизмом. У овој установи је 40 корисника, а под кровом “Куће добре воље” од 2012. године је и Дневни боравак у ком је сваког дана 20-ак деце са којима ради тим искусних професионалаца. Свечаном програму присуствовали владика шабачки Лаврентије, представници града, бројни гости и партнери. Наставак подршке града породицама са децом са аутизмом најавио је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.


– Свима вама који овде радите одговорно и са пуно ентузијазма и љубави, желим да честитам. Родитељима и деци и овом приликом у име града преносим поруку да јесмо и да ћемо бити подршка свим вашим потребама. Дневни боравак је настао као израз ваше потребе, зато град подржава и даље рад ове установе. Ваша потреба је била и да ваша деца буду са својим вршњацима, у вртићу и школи, да буду безбедна и сигурна – зато град финансира рад 24 лична пратиоца. Шабац је град са највећим бројем локалних права и услуга, јер препознаје потребе својих суграђана. Тако ћемо радити и у наредном периоду у жељи да нашој деци и њиховим породицама будемо права подршка – рекао је Немања Пајић.

Пајић је изразио захвалности свима који, осим града, препознају потребе наших суграђана и помажу нам и посебну захвалност Епархији шабачкој и владики Лаврентију, јер су даровали земљу на којој ће ускоро, захваљујући ангажовању Руже Поповић, бити завршен предах смештај Богдај.
За потребе породица деце са аутизмом, град Шабац, већ другу годину финансира и рад 24 лична пратиоца, која су са децом у вртићима и школама.

– Данас смо овде да још једном, у оквиру Светског дана особа са аутизмом, пружимо подршку свима који су храбри да буду различити, посебни и другачији. Ту смо и да обележимо мали јубилеј Установе-пет година од како су се први корисници уселили у свој нови дом. Дом који је савремено опремљен и  што је још важније, дом у коме раде професионалци великог срца. Заједно са њима наши корисници расту, уче, радују се и тугују. Из тог разлога кажемо да су запослени у Кући добре воље велики, јер им је срце отворено за потребе најслабијих међу нама.У оквиру наше Куће добре воље, налази се и Дневни боравак где свакодневно борави двадесетак малишана из нашег Града, тако да поред непосредне бриге о њима, запослени у боравку пружају и снажну подршку породици тих малишана у њеном свакодневном функционисању.


Ми смо изузетно поносни на нашу Кућу добре воље и наставићемо свој рад доследно, професионално и посвећено у сарадњи са ресорним Министарством и уз пуну подршку Града који препознаје потребе својих суграђана и води одговорну социјалну политику – истакла је Јелена Милошевић, директорка Центра за социјални рад.

За досадашњу подршку и сарадњу на свечаности су уручене захвалнице Граду Шапцу, владики Лаврентију, Милошу Милошевићу, бившем градоначелнику Шапца, Бранки Давидовић, некадашњој директорки Центра за социјални рад, Ружици Поповић у чијој кући је почео са радом први шабачки Дневни боравак „Сунцокрети“, као и фирмама СЕТ и Млекара „Миловановић“ и др Весни Вуковић, психијатру.

За различите мере и активности на пољу социјалне заштите град из овогодишњег буџета издваја 160 милиона динара.

 

 

У свечаном програму учествовали су Хор Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, деца из вртића „Шврћа“ ПУ Наше дете, чланови дечјег ансамбла ФА „Господар Јеврем“ из Јевремовца и Нина Богићевић, ученица првог разреда ОШ „Јанко Веселиновић“.