Пројекат SEED STEP II – Радионице посвећене изради Стратегије људских ресурса

Пројекат SEED STEP II – Радионице посвећене изради Стратегије људских ресурса

Конференција и радионица посвећена изради Стратегије људских ресурса, у оквиру пројекта SEED STEP II, као и седница Локалног савета за запошљавање одржани су данас у шабачком Центру за стручно усавршавање.

– Стратегија људских ресурса је најважнији документ, који нема ниједна локална самоуправа у Србији, а којим се дефинишу смерови политика запошљавања, образовања и социјалног укључивања. Град Шабац је кроз овај пројекат изградио Локално партнерство за запошљавање и изградио Тренинг центар, умрежавајући различите чиниоце који играју пресудну улогу у професионалном оснаживању, јачању капацитета и запошљавању – рекао је Немања Пајић, председник Локалног савета за запошљавање.


Чланови Локалног савета за запошљавање града Шапца сагласили су се са доделом средстава за финансирање рачуноводствених услуга за 20 предузетника који су прошле године почели посао на територији града Шапца и пријавили се на конкурс града. Ово је једна од мера које предвиђа Локални акциони план за запошљавање, а која се у граду реализује већ трећу годину.

Радионице на тему израде Стратегије људских ресурса држала је Тина Рибарић, Пронова.
– Квалитет локалних партнерстава за запошљавање препознала је и Европска унија која је Локална партнерства укључила и у Европску стратегију зпошљавања. Сама Стратегија развоја људских ресурса и Локално партнерство за запошљавање биће кључни елементи и код разраде оперативних програма и код припреме пројеката за Европски социјални фонд, посебно у подручју запошљавања, али и у подручју социјалног укључивања и образовања. Стратегија ће дефинисати визију запошљавања на локалном нивоу, одредиће приоритете, циљеве и мере, разрадиће се акциони план помоћу ког ће се Стратегија имплементирати, дефинисаће се финансијски и законодавни оквир и на тај начин ће она допринети запошљавању у наредном периоду – истакла је Рибарић.


Пројекат SEED STEP II се финансира средствима Аустријске развојне агенције и организације Volkshilfe Solidaritat. Пројекат има за циљ промоцију запошљавања и самозапошљавања жена и младих у Граду Шапцу, општинама Апатин, Кула, Владичин Хан и Сурдулица кроз подстицање сарадње локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, пословног сектора и осталих релевантних субјеката у оквиру партнерства за запошљавање.