Сарадња на новом пројекту прекограничне сарадње

Сарадња на новом пројекту прекограничне сарадње

Град Шабац и град Нова Градишка сарађиваће на новом пројекту прекограничне сарадње, који за циљ има повећање енергетске ефикасности. У поводу почетка реализације пројекта вредног преко 840 хиљада евра, састанку у Новог Градишки присуствовао је члан Пројектног тима Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

– Драго ми је да та наша сарадња резултира овим пројектом. Оно што ја напомињем увијек је да Нова Градишка и Шабац имају доста сличности, енергична руководства и доста је ту пројеката и нових ствари, што је мени драго. Нова Градишка ће захваљујући овом пројекту увести лед расвету, што смо ми већ урадили и знамо колико су велике уштеде, зато вас и охрабрујемо да то што пре и урадите. Ми смо чак урадили и то да наш фудбалски стадион, једини у Србији, има лед рефлекторе и ту смо се одмах уверили колико је то јефтиније и колико је то боље. Ми, као Град Шабац, доста велику пажњу посвећујемо енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије, што је циљ и овог пројекта. Јако се радујем овом пројекту, како због бенефита које носи, тако и због тога што ћемо продубити нашу сарадњу и што ћемо моћи сарађивати и на другим пољима и учити једни од других. Мислим да је најважније да сарађујемо на задовољство наших суграђана, тако да мислим да из ове приче можемо доста научити и применити у нашим срединама – поручио је Пајић.

На значај овог пројекта за оба града указао је Винко Гргић, градоначелник Нове Градишке.
– Отворила се међугранична сарадња на пројекту између Хрватске и Србије и Подунавске зоне. Ми смо се врло брзо препознали и кренули смо заједно у реализацију тог пројекта те смо почетком месеца добили информацију како је наш заједнички пројект прошао. Пројекaт је вредан 848.000 еура, гдје ће 85% бити неповратна средства. Наиме ми смо кандидирали за фотонапонску електрану како ми у Хрватској, тако и у Србији. Ово је први у низу од радних састанака с којима ћемо дефинисати, и наставити припремати ту пројектну европску и осталу документацију – истакнуо је градоначелник Нове Градишке Винко Гргић.

Нови пројекат прекограничне сарадње између Шапца и Нове Градишке финансираће се средствима Европске уније.