Око 900 хиљада евра за опремање Северозападне индустријске зоне

Око 900 хиљада евра за опремање Северозападне индустријске зоне

Град Шабац ће уз подршку Европске уније (ЕУ) инфраструктурно опремити Северозападну радну зону што ће значајно унапредити пословни амбијент и створити нове развојне шансе за град, истакнуто је на конференцији одржаној данас у Градској кући.

Изградња инфраструктуре у Северозападној радној зони, која подразумева изградњу водоводне мреже, фекалне и атмосферске канализације и коловоза, допринеће повећању атрактивности ове локације за инвеститоре, а тиме и повећању запослености и животног стандарда грађана.
– Овај пројекат је од изузетног значаја јер ће даље унапредити услове пословања у Северозападној индустријској зони и олакшати рад привредницима, који планирају проширење капацитета и отварање нових погона, што значи нова радна места и нове шансе за посао нашим суграђанима. Захваљујући подршци Европске уније ми смо и до сада реализовали бројне пројекте, од капиталних, као што су Регионална депонија Срем-Мачва, Постројење за пречишћавање отпадних вода до бројних других, међу којима је и реконструкција Соколане, која је у току – истиче Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.
Јасмина Илић, менаџерка сектора инфраструктуре програма ЕУ ПРО нагласила је одличну сарадњу са градом на претходним и очекивања да ће се наставити и на овом пројекту.

– Град Шабац је позитивно одговорио на наш позив још у априлу прошле године, а процена доласка пет нових инвеститора и отварање око хиљаду нових радних места, као и још бржа и боља конекција са аутопутем определили су нас да подржимо овај пројекат – рекла је Јасмина Илић, менаджерка сектора инфраструктуре програма ЕУ ПРО.


Укупна вредност овог пројекта износи 870.445,38 евра, од чега је ЕУ кроз развојни програм ЕУ ПРО обезбедила 710.360,09, а учешће града је 160.085,29 евра. Уводној конференцији присуствовали су представници компанија Јазаки и СБЕ Србија. 

У нашој зони послује 28 фирми, које запошљавају око три хиљаде радника. Порасло је интересовање за куповину земљишта, па смо од почетка ове године продали три парцеле и очекујемо нове инвеститоре. Даље инфраструктурно опремање зоне учиниће је још атрактивнијом, па је значај овог пројекта изузетно велики – каже руководилац пројектног тима Виолета Шестић, в.д. директора ЈП “Инфраструктура”.


Шабац је један од девет градова у Србији у којима Европска унија, преко програма ЕУ ПРО, финансира изградњу пословне инфраструктуре.