Одговоран и ефикасан рад Скупштине у 2018. години

Одговоран и ефикасан рад Скупштине у 2018. години

Скупштина града Шапца у овом сазиву конституисана је 5. маја 2016. године, а за 31 месец рада одржала је 28 заседања, од којих девет у 2018. години, што је потврда ефикасног и одговорног рада, оценио је Немања Пајић, председник градског парламента на годишњој конференцији за новинаре. Скупштина је донела и низ одлука важних за рад и функционисање јавних предузећа и свих надлежних градских служби.

Усвајање буџета града је увек најважније, јер је од најваћег значаја за рад свих градских служби. Ми смо и ове године буџет за наредну усвојили у складу са законом, пре 20. децембра, што није случај у свим скупштинама у Србији. Важно је да истакнем да је буџет планиран реално и одговорно – око 30% буџета издвојиће се за капиталне пројекте, једна четвртина планирана је за образовање, а и даље ћемо спроводити одговорну здравствену и социјалну политику, па 6% укупног буџета представљају издвајања за социјалну заштиту. Осим одлуке о буџету, донели смо низ других изузетно важних одлука – од повраћаја пореза на имовину градским месним заједницама, чиме су становници града изједначени у правима са житељима шабачких села, преко проширења слободне зоне, која је једна од најбољих у региону, према оценама релевантних институција, до промена планских и урбанистичких докумената. Одборници су усвојили и ребаланс буџета – донели смо одлуке о куповини имовине “Зорка стандарда”, као и о учешћу у поступку продаје имовине “Зорка холдинга”. Мислим да и на тај начин град показује одговорност према имовини у жељи да сачува оно што је вредно и може бити корисно нашим суграђанима. Скуштинским одлукама омогућили смо несметан рад свих јавних предузећа, проширење Регионалне депоније “Срем – Мачва” за општине Шид и Богатић, а дали смо и могућност ЈКП “Топлана” да газдује вреловодном и топловодном мрежом у граду – истакао је између осталог Пајић.

Одговорним рад Скупштине у 2018. години оценио је и заменик председника Продан Панић, који је изразио уверење да ће локални парламент на исти начин наставити свој рад и у наредној години.

У 2018. години, од укупно девет седница, две су биле хитне, а једна свечана, у поводу обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата, подсетио је Златко Ранковић, секретар Скупштине.

– Скупштина је заседала укупно 51 сат у овој години и донела 182 одлуке. Најдужа седница је била 27., одржана у децембру, а трајала је нешто више од 11 сати. И ове године учествовали смо у раду свих стручних скупова који су организовани у циљу повезивања и размене искустава између локалних скупштина – навео је Ранковић.

Ранковић је нагласио и да је у 2018. години унеколико измењен састав парламента – одборничку групу Српске напредне странке напустила су три одборника. Јаков Јаковљевић најавио је да ће рад наставити као самостални одборник, Иван Петковски и Жељко Бекић су у свом саопштењу најавили наступ као представници Слободарског народног покрета. Скупштинске клупе је, после оставке на мандат, напустила Сандра Мићић, са листе “Победа за Шабац”, а на њено место дошла је Лидија Савић, са исте листе.

Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, посебно је истакао демократски, парламентарни дух шабачке скупштине.

– Све седнице су јавне, директно се преносе на телевизији, која емитује и снимак заседања. Што се тиче парламентарног духа у нашој градској Скупштини, више је него потврда чињеница да реч добије сваки одборник, да неретко говоре и дуже од предвиђеног времена, а понекад се удаље и од теме о којој се говори. Као председник сматрам да то није одраз слабости парламента, бвћ треба да допринесе већој демократичности и смањењу тензија међу представницима супротстављених мишљења, јер у скупштини треба да се сучеле мишљења, а не да се сукобе људи – рекао је Пајић.

Он је захвалио свим представницима средстава јавног информисања на извештавању са седница скупштине, уверен да ће и будућа сарадња са медијима допринети транспарентности и јавности рада Скупштине града Шапца.