Пријем за Душана Бегуша: Шапчанин међу најбољима на свету

Пријем за Душана Бегуша: Шапчанин међу најбољима на свету

За Душана Бегуша, освајача бронзе на 15. Јуниорској научној олимпијади данас је пријем у Градској кући приредио Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца. Бегуш је био у шесточланој екипи Србије која је на овом престижном такмичењу освојила бронзану медаљу.

Град Шабац финансирао је Душанове тромесечне припреме за ово такмичење током лета, а данашњем пријему су присуствовали Јелена Ристић из Одељења друштвених делатности Градске управе Шапца, Јелена Палинкаш, наставница биологије и Душанова мајка Зорица.

– Захвалан сам својим професорима који су ме припремали и Граду који је препознао моју жељу да се такмичим и пружио ми шансу да се припремим. Било је тешко, такмичење се састојало из три дела, од тестова до експеримената, али сам пун ентузијазма, чини ми се да бих могао да скочим три метра у вис! – казао је млади Шапчанин, ученик првог разреда Математичке гимназије у Београду.

Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца честитао је Бегушу на сјајном резултату.

Поносни смо на овај изузетни резултат и Душана који може бити инспирација и мотивација другим младим људима. Град је увек спреман да подржи вредне и талентоване и буде им подршка у жељи да стекну нова знања, зато награђујемо и стипендирамо најбоље, како бисмо подстакли њихову спремност да уче и усавршавају се – рекао је Пајић.

Град је, препознајући значај досадашњих Душанових резултата и његову велику жељу, издвојио средства за његове припреме, а са младим, талентованим Шапчанином радили су Горан Станојевић, професор физике, Владимира Хрепић, професорка хемије и Јелена Палинкаш, наставница биологије у ОШ “Никола Велимировић”, коју је и Душан завршио.

– Душан је у свему изузетан и радује ме што је постигао овако велики успех. Ово такмичење је изузетно захтевно, задаци су врло применљиви у животу, а од такмичара се тражи да знају да вреднују податке, што није нарочито присутно у нашем школству. Вредно смо радили, морали смо да пређемо и средњошколско градиво, чак и део оног које је предвиђено за факултет, али са Душаном то није био никакав проблем – рекла је Јелена Палинкаш, наставница биологије.

Душан Бегуш вишеструки је освајач награда на различитим такмичењима. Овај млади Шапчанин каже да му је сан да се једног дана врати у свој град, међу неке нове младе људе, жељне знања и буде им предавач.

– У неким тренуцима морали смо да му ограничимо учешће на такмичењима, јер је желео да учествује у свему. Морали смо да заједно изаберемо оно што највише воли, како би се томе посветио – каже Душанова мајка Зорица, која је, као и његов отац Драшко, и сама професорка.

На Јуниорској научној олимпијади, која је одржана у Боцвани, такмичило се више од 300 младих из 48 земаља света.