Делегација грчког острва Кефалонија посетила Шабац

Делегација грчког острва Кефалонија посетила Шабац

Делегација грчког острва Кефалонија и града Аргостоли, предвођена почасним конзулом Србије Виктором Рухотасом, посетила је данас Шабац. За госте из братског града пријем је у Градској кући приредио председник Скупштине града Шапца Немања Пајић са сарадницима.

– Изузетно ми је драго што су наши пријатељи, током боравка у Србији, посетили и Шабац. Ова сарадња се наставља у различитим областима, па су, захваљујући великом ангажовању почасног конзула Сррбије на Кефалонији Виктора Рухотаса, успостављене везе између гимназија у два града, болница и адвокатских комора – рекао је Пајић.

На гостопримству је захвалио Виктор Рухотас, почасни конзул Србије на Кефалонији.

– Много сам срећан што сам се вратио у свој град – Шабац. Од 95. године сарађујемо, а наша сарадња је све интензивнија. Драго ми је што смо успоставили сарадњу између Шабачке и гимназије из Аргостолија, а успоставили смо везе и са шабачком Општом болницом. Захвалан сам нашим домаћинима на топлом гостопримству и сигуран да ћемо сарадњу наставити – поручио је Рухотас.

Аргостоли је ове године посетило шабачко КУД “Абрашевић”, а пре тога су у овом грчком братском граду боравили и шабачки атлетичари. Захваљујући овој сарадњи током протеклих деценија стотине деце се упознало и спријатељило, а размена у области културе и спорта учврстила је братске и пријатељске везе.

Током пријема госте из Грчке поздравио је градоначелник Небојша Зеленовић, који је изразио задовољство посетом, досадашњом сарадњом и пријатељским везама које постоје између два града. 

Шабац и Аргостоли су Повељу о братимљењу потписали 1995. године, а, после две деценије, у посету Шапцу поново је, као члан делегације, дошла и Алека Коцилини, секретар Клуба грчко-српског пријатељства.

– Веома сам ганута овом посетом. После двадесет година сам поново у Шапцу. Вратиле су ми се све успомене и сећање на почетак овог пријатељства. Организовали смо прикупљање помоћи за наше пријатеље у Шапцу и Србији током деведесетих година и многа деца била су наши гости, па сам веома срећна што се ова сарадња и наше братство настављају – рекла је Коцилини.

Током боравка у Шапцу делегације са острва Кефалоније посетила је Шабачку гимназију и Општу болницу “Др Лаза К. Лазаревић” са којима је успостављена сарадња.