Важна предавања у оквиру пројекта ROSIS4H

Важна предавања у оквиру пројекта  ROSIS4H

Град Шабац и Средња пољопривредна школа са домом ученика наставили су сарадњу са партнерима из Бродско-посавске жупаније у оквиру пројекта ROSIS4H ( Откривање могућности за одрживи утицај на развој хортикултуре у прекограничном подручју) који се реализује у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2014. – 2020.

Данас су у Центар за стручно усавршавање Шабац, Средњој пољопривредној школи и Градској управи Шапца организовани сусрети произвођачи воћа, цвећа и зачинског биља, као и предавања на теме актуелне у пољопривреди: коришћење IPARD фондова и производња у складу са принципима “плаве економије”.

– Овај пројекат је изузетно важан, пре свега за наше произвођаче, потом школу и за град. Мислим да је трансфер знања, размена искустава и увођење нових пракси веома важно за даље унапређење производње, виши квалитет и испуњавање европских стандарда. Добре везе које смо успоставили током трајања овог пројекта са нашим партнерима вишеструко су корисне, а њихова искуства могу користити нашим произвођачима у апликацијама за средства из фондова Европске уније. Посебно ме радује што смо данас представили и две земљорадничке задруге из Добрића и Слатине које су се веома добро организовале и, уз помоћ Одељења за пољопривреду, добиле и подстицајна средства ресорног министарства за даље унапређење свог рада – рекао је Немања Пајић, члан Пројектног тима.

Кроз пројекат ROSIS4H Град Шабац је добио теренско возило за потребе посете пољопривредним произвођачима, саветодавну подршку за IPARD пројекте, е-платформу као и студију која помаже развој задруга на подручју Града Шапца, док је Средња пољопривредна школа са домом ученика из Шапца добила намештај и опрему за савремнену педолошку лаборторију и теренско возило за прикупљање узорака земљишта. Укупна вредност пројекта за партнере из Републике Србије је 240.060,54 евра.
#Шабац ЕУ_пројекат #ROSIS4H