Отворен Тренинг центар Шабац

Отворен Тренинг центар Шабац

Тренинг центар за едукацију незапослених у професионалним и радним вештинама отворен је данас на Летњиковцу у присуству амбасадора Аустрије Николауса Лутеротија и Белгије Kонрада Адама, представника Града Шапца, НАЛЕД-а и представника партнера на пројекту SEED Step II. Пројекат „Подршка развоју образовања и запошљавања“ финансирају Аустријска развојна агенција и организација Volkshilfe Solidaritet из Беча, а идеја за отварање Тренинг центра потекла је од Локалног партнерства за запошљавање које чине Привредни савет и Савет за запошљавање, који су данас одржали седницу у поводу отварања Тренинг центра.

–  Град Шабац најпре је био део прве фазе овог пројекта, као пример добре праксе по питању проактивне политике запошљавања и Локалног акционог плана који имамо. Потом смо кроз другу фазу формирали Локално партнерство за запошљавање, које чине Привредни и Савет за запошљавање, а данас, као израз потребе привреде и наше спремности да на те потребе одговоримо на прави начин, настаје Тренинг центар. Циљ нам је да наши суграђани добију прилику да стекну професионалне вештине, а наши партнери из привреде квалификоване раднике. На евиденцији НСЗ прошлог месеца било је 7.655 незапослених, што је значајно смањење у односу на ранији период, односно доказ да је повећањем броја привредних субјеката порастао број запослених у нашем граду  – каже Немања Пајић, председник Савета за запошљавање града Шапца.

У име организације Volkshilfe solidaritet из Беча о досадашњој доброј сарадњи са Шапцем на церемонији отварања Тренинг центра говорила је Кристин Гампер.

–  Веома сам срећна што сам данас овде и што је ово прилика да видимо део досадашњег заједничког рада. Овај дивни дан је прилика да се захвалим свим партнерима на одличној сарадњи и истакнем посвећеност града у реализацији овог пројекта, па се надам да ћемо сарађивати и у наредном периоду – рекла је Гампер.

У Тренинг центар у Шапцу из пројекта SEED Step II уложено је 42 хиљаде евра, а у опремању је учествовала и италијанска компанија “Пасубио”, која од прошле године ради у Шапцу, а у Тренинг центар Шабац уложила је 7.500 евра.

–  У нашој фирми ради више од 200 радника, а планирамо и да проширимо своју производњу. За то ће нам бити потребни квалификовани радници и то је био разлог да активно учествујемо у опремању овог Тренинг центар. У Шапцу смо наишли на одличну сарадњу са локалном самоуправом, а ово место је велики успех не само за Шабац, већ за целу Србију. Желим да захвалим амбасади Аустрије, Аустријског развојној агенцији и организацији Volkshilfe solidaritet  истакнем да је мојој фирми част да будемо део оваквог пројекта – рекао је Фелиће Векио, директор ове италијанске фирме.

Амбасадор Аустрије у Србији, Њ.Е. Николаус Лутероти истакао је задовољство отварањем Тренинг центра у Шапцу.

– Веома сам задовољан оним што сам чуо и видео током данашње посете Шапцу. Желим да истакнем активну улогу града и наду да ће са таквим радом бити настављено и у наредном периоду. Срећан сам што су велику подршку у реализацији овог пројекта пружили Аустријска развојна агенција и Volkshilfe solidaritet – рекао је Лутероти.

У овом центру постоје „one stop shop“ за запошљавање младих; радионица за едукацију за рад на CNC машинама и радионица за шивење и обраду коже, а обуке у овим областима одвијаће се преко Центра за стручно усавршавање којем је град поверио руковођење Тренинг центром.

– Захвалан сам свима који су радили на реализацији овог пројекта. Не може један човек да руководи ни да одлучује, зато верујем да то може да уради само тим. Овде ће неки људи стицати вештине које су им преко потребне да дођу до посла, а они који буду обучени, биће у прилици и да зараде више и живе боље – поручио је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

Пројекат  SEED Step II – „Подршка развоју образовања и запошљавања” има за циљ промоцију запошљавања и самозапошљавања жена и младих у Граду Шапцу и општинама Апатин, Kула, Владичин Хан и Сурдулица кроз подстицање сарадње локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, пословног сектора и осталих релевантних субјеката у оквиру партнерства за запошљавање, организовање тренинга за развој предузетништва, стручне обуке у области туризма, органске производње хране и социјалних услуга (кућна нега) као и доделу бесповратних средстава за покретање сопственог посла. Пројекат финансирају Аустријска развојна агенција и организација Volkshilfe Solidaritet из Беча.