Век од ослобођења Шапца – почаст херојству и жртвама

Век од ослобођења Шапца – почаст херојству и жртвама

Свечана седница Скупштине града Шапца, у поводу 100.годишњице ослобођења Шапца у Првом светском рату, која је данас одржана данас у присуству великог броја гостију – представника државних органа, верских заједница, установа, институција и средстава јавног информисања, почела је химном Републике Србије у извођењу хора Музичке школе „Михаило Вукдраговић“.

– Данашњи скуп је прилика да изразимо дубоко поштовање прецима и пошаљемо поруку свог времена, које се суочава са многим изазовима. Вредности на којима је извојевана слобода и настао нови живот, су темељне вредности друштва. Зато је, у сваком времену, па и данас, када се многе традиционалне и темељне вредности доводе у питање и када су многе подложне различитим врстама ревизије, важно подсетити, очувати их и развијати. Данас је, верујем, више него икада, важно да укажемо на значај међусобног уважавања и поштовања, очувања личног интегритета и националног идентитета. Век који је протекао од ослобођења Шапца у Првом светском рату био је век не малих изазова, претњи и нових страдања – историја се често понављала и управо та чињеница нас обавезује да чувамо сећање, памтимо, али и да из историје учимо – поручио је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, отварајући свечаност.

У поводу значајног датума у историји Шапца беседили су др Сања Петровић Тодосијевић, са Института за новиу историју Србије, Александар Гаталица, књижевник и др Ставрула Маврогени, професорка на Универзитету Македонија у Солуну.